Ukončili misiu modulu Philae

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Modul Philae
Modul Philae sa znova ozval z kométy 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) – Misiu modulu Philae, ktorý 12. novembra 2014 pristál na kométe 67P/Churyumov-Gerasimenko, ukončili. Informovalo o tom Nemecké centrum pre letectvo a kozmonautiku. Podľa tímu zodpovedného za riadenie modulu, je zariadenie pravdepodobne pokryté prachom a príliš vychladnuté na to, aby mohlo fungovať.

„Bohužiaľ, pravdepodobnosť, že Philae nadviaže opäť kontakt s naším tímom, je takmer nulová. Nebudeme preto už zasielať ďalšie príkazy,“ uviedol projektový manažér Stephan Ulamec. „Bolo by veľmi prekvapujúce, ak by sme dostali signál,“ dodal. Vedcom pri ďalšom skúmaní kométy môže ešte pomôcť sonda Rosetta, ktorá sa nachádza na obežnej dráhe okolo vesmírneho telesa. Jej misia sa ale skončí v septembri.

Modul Philae vypustila na kométu 67P/Churyumov-Gerasimenko vlani 12. novembra o 9:35 SEČ sonda Rosetta. Modul pristál približne o sedem hodín neskôr, čím sa stal prvým ľudskou rukou vyrobeným strojom na kométe. Pri pristátí sa mu však nepodarilo vystreliť úchytné zariadenia podobné harpúne, a preto sa odrazil. Na povrch kométy po druhý raz dosadol až o hodinu a 50 minút neskôr, potom sa odrazil ešte raz a po siedmich minútach pristál po tretí raz, pričom ale skončil na mieste, kde bol nedostatok slnečného žiarenia potrebného na nabíjanie batérie.

Po niekoľkých dňoch sa modulu preto vybila batéria a prepol sa do hibernačného režimu. Počas krátkeho obdobia fungovania však stihol na povrchu kométy zaznamenať prítomnosť organických molekúl. Z hibernačného režimu sa prebral až po siedmich mesiacoch a následne sa prostredníctvom Rosetty sedemkrát nakrátko skontaktoval so Zemou. Posledný kontakt s ním vedci nadviazali 9. júla, odvtedy však boli všetky pokusy o komunikáciu neúspešné.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia