V Kyjeve opäť zomierajú ľudia, horia barikády a lieta dlažba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Demonštrácia v Kyjeve
V Kyjeve začali nové demonštrácie. Foto: SITA/AP

KYJEV 18. februára (WEBNOVINY) – Ukrajinská polícia v utorok uskutočnila zásah na Námestí nezávislosti v centre Kyjeva, ktoré už niekoľko mesiacov okupujú protivládni aktivisti.

Podľa britského spravodajského portálu BBC policajti vtrhli do hlavného protestného tábora, pričom bolo počuť výbuchy a na priestranstve vypukli „veľké požiare“. Poriadkové sily tiež údajne použili vodné delo, zatiaľ čo aktivisti sa snažili vzdorovať pomocou delobuchov, zápalných fliaš či oslepujúcich laserových lúčov.

Video: Pozriete sa, čo sa práve teraz deje v Kyjeve

https://www.youtube.com/watch?v=QvmKxFygoAM

Ukrajina
Foto: SITA/AP

Násilné strety medzi demonštrantami a políciou, ktoré zásahu na námestí prechádzali, si podľa BBC vyžiadali najmenej 11 mŕtvych vrátane dvoch policajtov a niekoľko stoviek zranených. Ukrajina tak zažíva jeden z najkrvavejších dní od vypuknutia protivládnych protestov v novembri minulého roka.

Bezpečnostné zložky po najnovšom krviprelievaní varovali, že ak nepokoje neutíchnu do šiestej večer miestneho času (17:00 SEČ), použijú proti aktérom „všetky zákonné prostriedky“. Súčasťou mimoriadnych opatrení je prerušenie premávky v celej sieti kyjevského metra.

Na Námestí nezávislosti sa v čase zásahu nachádzalo niekoľko tisíc ľudí. Podľa BBC líder opozičnej strany UDAR (Ukrajinská demokratická aliancia za reformu) Vitalij Kličko vyzýval ženy a deti na opustenie priestranstva, na čo polícia prostredníctvom ampliónov oznámila spustenie „protiteroristickej operácie“.

Strelné poranenia zabili dvoch policajtov

Dvaja policajti údajne zahynuli takisto na následky strelných poranení. Bezpečnostné orgány medzitým varovali, že ak nepokoje neutíchnu do šiestej večer miestneho času (17:00 SEČ), použijú proti aktérom „všetky zákonné prostriedky“. Súčasťou mimoriadnych opatrení je prerušenie premávky v celej sieti kyjevského metra.

Strety medzi prívržencami opozície a políciou v centre Kyjeva nasledovali po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily podľa britského portálu BBC použili gumové projektily a poplašné granáty.

Obrazom: Nepokoje na Ukrajine opäť prepukli

Zdroje BBC tiež informovali, že demonštranti zaútočili na policajtov dlažobnými kockami a dymovnicami. Medzi zranenými sú údajne aj desiatky policajtov. Demonštranti podľa televíznej stanice 5 Kanal medzitým vtrhli do centrály vládnej Strany regiónov, odkiaľ ich následne vyhnala polícia.

Utorňajší pochod mal vyvinúť nátlak na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004. Prítomný líder opozičnej strany UDAR (Ukrajinská demokratická aliancia za reformu) Vitalij Kličko napriek násiliu vyzval Janukovyča, aby nariadil stiahnutie poriadkových síl z ulíc a zabránil tak vyostrovaniu „konfliktu v spoločnosti“, uvádza BBC.

Obrazom: Kyjev očami Slováka

Na Ukrajine začala v pondelok platiť amnestia pre aktivistov podieľajúcich sa na protivládnych nepokojoch, ktorej podmienkou bolo ukončenie okupácie verejných budov. Ešte v piatok prokuratúra oznámila prepustenie všetkých 234 zadržaných aktivistov, ktorí boli až doteraz obvinení z rôznych trestných činov. Vláda tak splnila jednu z hlavných požiadaviek opozície, ktorá však doterajšie ústupky označuje za nepostačujúce a snaží sa presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta.

Demonštrácia v Kyjeve
Foto: SITA/AP

https://www.youtube.com/watch?v=SVRTVr6PzuQ

Vlna násilia je pre slovenskú diplomaciu šok

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí je sklamané a šokované opätovnou vlnou násilia na Ukrajine, ktoré si vyžiadalo niekoľko obetí. „Všetkých účastníkov vyzývame na zdržanlivosť, od vládnej moci očakávame rešpektovanie práva občanov na zhromažďovanie. Silová konfrontácia nesmie byť v súčasnej Európe nástrojom politického boja,“ píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie.

Slovenskej republike – susednej krajine Ukrajiny – podľa ministerstva záleží na tom, aby sa Ukrajina nedostala do izolácie, ale aby sa rozvíjala v pozitívnom, demokratickom smere v duchu európskych hodnôt.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vitalij Kličko