Daniel Lipšic nemá nenaplnenú ambíciu byť ešte tretíkrát ministrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Daniel Lipšic Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predseda hnutia Nova Daniel Lipšic hodnotí politickú situáciu, obzerá sa za uplynulým rokom, ale aj načrtáva možný vývoj na politickej scéne.

Aký bol uplynulý rok pre NOVA?

Turbulentný, ale nebol až taký zlý. V eurovoľbách sme získali jeden mandát, pričom druhý mandát nám ušiel o 5 000 hlasov. Sme jediná strana, ktorá neprešla parlamentnými voľbami, ale prešla eurovoľbami. To sa kedysi nepodarilo ani SaS. Z tohto pohľadu vnímam tieto voľby ako úspešné. Zisk takmer siedmich percent, v ktorých býva nízka účasť, teda chodia voliť len presvedčení voliči, čo preferuje osvedčené strany, bol fajn. Ukázalo sa na týchto voľbách, ako vedia predvolebné prieskumy neuveriteľne skresliť situáciu. Prieskum nám dával 0,7 percenta. To nie je celkom náhoda, ale vo voľbách a ľuďoch nie. Skôr v prieskumoch.

Turbulentnejšie asi bolo zrušenie frakcií vo vašej strane a následný odchod liberálov.

Spojenie v roku 2013 malo legitímny cieľ, ktorý tu stále je. Dohodnite sa a skúste sa na pravej strane spájať, nielen trieštiť. Spájanie však musí byť uveriteľné. Lenže toto spájanie uveriteľné pred voličmi nebolo. Dokázali to eurovoľby, keď sa Jana Žitňanská prekrúžkovala pred Jozefa Kollára. Potom prišli komunálne voľby, ktoré hodnotím veľmi triezvo. Získali sme v princípe rovnaký počet starostov a poslancov ako získala Sieť, o niečo menej ako SDKÚ-DS. OĽaNO a SaS získali výrazne menej. Mrzia ma však niektoré tesné prehry po dosť špinavej kampani.

Aký očakávate, že bude rok 2015?

Je nádejné, že sa začalo meniť zmýšľanie ľudí. Nielen verejnosti, ale aj známych osobností z rôznych oblastí spoločenského života. Spôsobil to vstup finančných skupín do médií. Pre mnohých bolo varovaním, že si finančné skupiny kúpia celé Slovensko. Rozdelia si politikov, médiá, justíciu a už dnes ovládajú veľkú časť krajiny, ale budú ovládať všetkých. Pripomína mi to vyjadrenie Bolka Polívku: „A teraz si vás koupím všechny.“ To bolo prvé varovanie. Druhým bola kauza CT prístroja a nasledujúce ďalšie kauzy v zdravotníctve, doprave, poľnohospodárstve. Mnohí ľudia si začínajú hovoriť, že je čas pokúsiť sa zmeniť charakter krajiny, ktorá smeruje k Balkánu. Ale nie preto, že by ľudia protestovali v uliciach, ale preto, že Robert Fico a jeho vláda sa tu snažia zabetónovať skorumpovaný systém oligarchov. Podľa jedného z článkov, ktorý som nedávno čítal, dôvodom gréckeho bankrotu bolo aj to, že oligarchovia kúpili médiá. Grécka vláda chcela robiť reformy, aby sa potlačila korupcia, ale začal proti nej zúrivý útok médií, a preto od reforiem ustúpili a Grécko išlo do krachu. U nás hrozí podobný scenár balkanizácie, ale ktorej nositeľom je Fico.

Je riešením týchto problémov ulica?

Som prekvapený vyjadreniami niektorých strán, či je to KDH, Most-Híd, alebo Sieť, podľa ktorých nie je riešením, aby ľudia protestovali. V KDH a v Moste sú ľudia, ktorí boli v opozícii za čias Mečiarovej vlády. Vtedy opozícia tiež robila veľké verejné zhromaždenia a petičné akcie. Bolo to úplne legitímne. Som prekvapený, že teraz sa im to legitímne nezdá. Všetky zhromaždenia boli pomerne početné, boli slušné a kultivované, neboli tam žiadne násilnosti. Boli tam ľudia všetkých generácií. Prišli ľudia, ktorí majú predstavu o inej tvári krajiny. Nechcú skorumpovaný systém. Označiť ich ako ulicu… Pripomína mi to vyjadrenia komunistickej nomenklatúry spred 25 rokov. Fico sa obáva verejnej mienky. Ľudí, ktorí pokojne protestujú.

Nemá sa čoho obávať. Počet je veľmi nízky.

Počet je najvyšší od čias kauzy Gorila. Päť tisíc ľudí na slovenské pomery v zime vôbec nízky nie je. My sme nikoho nezvážali autobusmi. Míting sme zvolávali cez sociálnu sieť. Nerobili sme kampaň. Nech ktokoľvek iný zvolá míting a uvidíme koľko ľudí príde.

Matovic hlina lipsic sulik
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Účasť na poslednom mítingu poklesla.

Bol to záverečný míting v roku 2014.

V januári prídu ďalšie mítingy?

Nevylučujem to. Je dôležité, aby ľudia za splnenie svojich požiadaviek boli pripravení ísť aj protestovať. Fico sa nebojí ničoho iného, ako mienky ľudí, ktorí ju prídu aj aktívne vyjadriť. Nebojí sa polície, ani prokuratúry.

Čo je cieľom týchto mítingov?

Splnenie požiadaviek, ktoré sa týkajú odpolitizovania zdravotníctva, riešenia korupcie v zdravotníctve. Zatiaľ nebola splnená skoro ani jedna. Akurát odvolanie vedúceho úradu ministerstva zdravotníctva. Systém je chorý a bol aj za našej vlády. Nie v rezortoch, ktoré som viedol ja, ale v zdravotníctve áno. To, že sa menia riaditelia nemocníc po každých voľbách mi príde ako absurdné. Prečo by mali byť riaditelia nemocníc politické funkcie?

Je cieľom mítingov Ficove odstúpenie?

Posledný protest sa týkal reakcie na smiešnu detinskú vyhrážku premiéra, že ak budú protesty pokračovať, on môže podať aj demisiu v júni. Je absurdné vyhrážať sa protestujúcim, že odchádza. Neviem, čo od toho očakával. Že prídeme a povieme, že až tak ďaleko sme ísť nechceli? Nech zostane. Bola to teda reakcia na jeho detinské vydieranie, ktoré ani on nemyslel vážne. Faktom ale je, že dnešný hrozivý stav rozkrádania v zdravotníctve má dôsledky v podobe straty nevinných ľudských životov. Ľudmila Kolesárová, ktorá robí v Dobrom anjelovi, upozornila na prípady, keď zomreli pacienti, aj deti choré na onkologické ochorenia. Neboli by zomreli, ak by bolo dosť peňazí na prístroje, lieky a zdravotnícke vybavenie. Peniaze sa rozkradnú a potom nie je na pomoc tým, ktorí sú v ohrození života. Systém rozkrádania v zdravotníctve stojí ľudské životy. Politicky špekulovať, či by bolo vhodné, aby Fico odišiel, alebo či by bola dobrá úradnícka vláda… Ľudia prichádzajú o život a my ideme robiť politické špekulácie, či by systém mal pokračovať, aby sa prejavil, alebo nie. To je perfídna politická špekulácia. Podľa mňa by sa nič nestalo, keby premiér podal demisiu a vznikla by úradnícka vláda. Tá by mohla rozkrádania v zdravotníctve zastaviť, alebo výrazne eliminovať. V Čechách bola rok úradnícka vláda, ktorá sa stala jednou z najobľúbenejších. Tváriť sa, že buď bude premiérom Fico, alebo zavládne chaos… Prestane kradnutie. Jedným z cieľov teda je, aby skončil systém, ktorý zabetónovala Ficova vláda. Fico vyhral voľby a má legitímny mandát. Môže teda pokojne vládnuť. Ak sa ide ale vyhrážať, nech položí vládu. Ale nie o sedem mesiacov. Nech to urobí hneď.

Je teda pád vlády vašou ambíciou?

Je to moja reakcia na Ficovu vyhrážku.

Aj úradnícka vláda potrebuje získať dôveru v parlamente.

Sú ústavné mechanizmy, ktoré umožňujú prezidentovi vtedy konať. Rozhodnutie o podpore úradníckej vláde by určite bolo závislé od verejnej mienky. Ak by to bola populárna vláda zložená z odborníkov, ťažko by sa proti nej v parlamente hlasovalo. Čokoľvek môžem Ficovi vyčítať, ale to, že nevie rýchlo reagovať na verejnú mienku, to nie.

Nedali ste mi smrteľný úder, odkázal Paška Lipšicovi
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predčasné voľby na budúci rok by riešením neboli?

Nezdá sa mi. V tomto okamihu ich presadzujú strany, ktoré majú obavu, že budú preferenčne klesať. Smer, alebo niektoré opozičné strany. Vždy voľby skončili v neprospech toho, kto predčasné voľby presadzoval. Špekulácia s predčasnými voľbami môže dopadnúť všelijako. Pre Slovensko najlepší scenár je pád Ficovej vlády, úradnícka vláda a parlamentné voľby v marci 2016.

Mnohí protestom vyčítajú, že ich organizujú politici, ktorí sa podľa aktuálnych prieskumov nemajú šancu dostať do parlamentu. Chcú teda obísť voľby a dostať sa do NR SR cez námestie.

K demokracii patria voľby, ale aj sloboda prejavu a zhromažďovania. Prečo potom opozícia robila veľké zhromaždenia za Mečiarovej vlády? Chcela obísť voľby? Nie. Ponuku vystúpiť na námestí 17. novembra dostali aj predsedovia iných strán, teda KDH a Most, ale odmietli. Na druhej strane prieskumy verejnej mienky nemajú na Slovensku výpovednú hodnotu. V komunálnych voľbách povyhrávali outsideri prieskumov.

Na poslednom mítingu ste povedali, že na jar predstavíte alternatívu pre stredový priestor.

Vstup finančných skupín do médií a kauza CT prístroja primäli mnohých verejne známych ľudí s čistým štítom, nespochybniteľných, si povedať, že nestačí len držať palce tým, ktorí sú v prevej línii, ale treba sa zapojiť. To ma napĺňa veľkou nádejou.

Čo má teda vzniknúť?

Určitá platforma. Nie je podstatné akú bude mať formálneprávnu štruktúru. Dôležité bude, kto z týchto verejne známych ľudí sa rozhodne nakoniec do toho ísť. Z toho vyplynie, akú to bude mať štruktúru.

Má ísť o politikov, hercov, umelcov, podnikateľov?

Verejne známych ľudí zo všetkých oblastí.

Vy budete medzi nimi?

To nie je podstatné. NOVA by mala mať ambíciu byť súčasťou tejto platformy. Dôležité bude, či vznikne tretia sila. Máme dve dominantné sily, ktoré majú obrovský vplyv na fungovanie krajiny a žiaľ aj politiky. Sú to finančné skupiny a oligarchovia. Pokiaľ nevznikne relevantná tretia sila, ktorá bude silná ľudsky, spoločensky, ekonomicky, ale transparentne, tak tie dve sily si Slovensko rozdelia ako korisť. Už si ho delia. V posledných týždňoch mám nádej, že tretia sila vznikne. Nebude to ľahké a ani jednoduché. Ak vznikne a bude alternatívou toho, ako vyzerá Slovensko dnes, a bude chcieť zmeniť krajinu a systém, spôsob fungovania polície a prokuratúry, aby aj veľké ryby niesli trestnoprávnu zodpovednosť, tie dve sily ktoré dnes koristia, sa pred tým začnú brániť. Nevzdajú sa moci. Budú sa brániť a bojovať. Nebude to preto ľahké, ale ten boj bude za dobrú vec. Preto má zmysel bojovať.

Vy ste iniciátor takej platformy?

Nemalo by to byť o tom, kto je pozývateľ a iniciátor. Zhodou okolností po tých dvoch spomenutých udalostiach, začali ľudia premýšľať, prečo by mali oni a ich deti odísť zo Slovenska. Prečo by sme mali nechať krajinu rozkradnúť oligarchom? Nech odídu oni, keď chcú odísť. Toto je naša krajina.

Ste v strede diskusií pri vzniku platformy?

To nie je vecou prestíže, kto bude v strede.

Daniel Lipšic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nejde mi o prestíž. Zaujíma ma, či sa na tom podieľate, či ste toho súčasťou.

Je to dlhodobá vec. Som v politike štrnásť rokov. Bol som v dvoch vládach. Nemám nenaplnenú ambíciu byť ešte tretíkrát ministrom. Mám skúsenosť exekutívnu i poslaneckú. Mám ambíciu, aby Slovensko vyzeralo inak. Aby mladí ľudia neodchádzali zo Slovenska, pretože majú oprávnený pocit, že si tu nemôžu vybudovať normálny život, založiť si rodinu, mať normálnu prácu, že nemôžu mať kvalitné zamestnanie bez úplatkov a kamarátstiev. Mne bude stačiť, ak takúto alternatívu predstavíme a bude víťazná. Kto bude na jej čele stáť… Asi ten najlepší. Neviem teraz kto to má byť. Je sekundárne, kto bude na akej pozícii. Ak máme v politike ľudí, ktorí majú nenaplnené personálne ambície a je to na nich strašne vidieť…

Ide mi o to, či viete o vzniku platformy ako pozorovateľ, alebo ste do jej vzniku zaangažovaný.

Je v tom zaangažovaných veľa ľudí a diskutujeme o tom. Diskutujeme o tom aj v Nove.

Čo môže NOVA ponúknuť takejto platforme?

Jednak ľudí aj v regiónoch, ktorí sú odhodlaní ísť na „barikády“. Ale aj veľmi kvalitných ľudí, ktorí majú pre zmenu krajiny veľký potenciál. Či je to Jana Žitňanská, ktorá sa venuje sociálnej oblasti. Alebo Gábor Grendel, ktorý sa venuje otázkam bezpečnosti, alebo Marcel Klimek, ktorý odhaľuje mnohé kauzy tejto vlády. Sú to ľudia, ktorí môžu byť kľúčoví pre vznik tretej sily.

Stane sa tretia sila volebnou stranou?

Nie je na programe dňa riešiť formálnoprávne parametre. Môže to byť krok dva, alebo tri. Pre mňa je v tomto okamihu dôležité, že viaceré verejne známe nespochybniteľné osobnosti po poslednom vývoji udalostí si povedali, že sa nechcú už len prizerať a držať palce, ale chcú sa zapojiť. V akej forme, naozaj neviem.

Cieľom musí byť vyhrať voľby, keď chcete meniť Slovensko.

Cieľom je vyhrať voľby. Teraz je však dôležité, aby platforma vznikla.

Sú v tomto projekte okrem vás a Nova zaangažovaní aj iní politici a iné strany?

Je to otvorený projekt. Nechcem spomínať žiadne mená a ani vylučovať.

Na tribúny ste sa postavili s niekoľkými politikmi…

Spolupráca na mítingoch bola ad hoc. Mala antikorupčný rozmer. Po prepuknutí kauzy CT som chcel zvolať schôdzu na odvolanie ministerky Zvolenskej. S kým ju však mám zvolať? Bugárovi asi nemalo zmysel volať. Figeľovi tiež. Ani Procházkovi. Tak som zavolal Matovičovi a Sulíkovi. Môžeme mať proti nim rôzne výhrady, ale viem jedno. Nie sú zavesení na špagáte nohavíc žiadnemu z oligarchov. Sú slobodní.

Bugár, Figeľ a Procházka sú podľa vás zavesení na šnúrke?

Slobodní nie sú, ale budem pokračovať. Premiér rýchlejšie pochopil, že kauza CT je vážny problém. Odvolal Zvolenskú a Zmajkovičovú. Povedal som, že nestačí, že treba ísť ďalej. Hlavným podozrivým bol Paška. Opozičné strany povedali, že sa nepripoja k návrhu na odvolanie Pašku. Na schôdzi k odvolávaniu premiéra vystúpil z KDH na desať minút Pavol Abrhan. Z Mostu Bugár na desať minút. Miroslav Beblavý zo Siete nevystúpil vôbec. To svedčí o tom, že nie sú celkom slobodní pri odhaľovaní korupčných káuz.

Teda politici, s ktorými zvolávate mítingy nie sú tí, s ktorými rátate do platformy?

Nie je to na mne, s kým počítam. Nie som v tomto najdôležitejší a ani nechcem byť. Platforma bude otvorená. Títo politici nemajú za ušami žiadne korupčné kauzy. U iných strán si to nemyslím. Ale teda jedna vec je parlamentná spolupráca, ktorá verím, že v antikorupčnej agende bude pokračovať. Druhou je snaha vytvoriť tretiu silu.

Jedno spojenectvo s liberálmi vám nevyšlo. Dnes sa spájate s ich druhou polovicou.

Nevyšlo, lebo nebolo uveriteľné. Boli to odlišné svety v jednej strane. Nielen v otázke registrovaných partnerstiev, ale napríklad aj v poňatí verejnej služby.

So Sulíkom tiež nemáte rovnaké názory.

Máme podobné na oblasť boja proti korupcii. To je pre mňa zásadná a kľúčová oblasť. A nespájame sa do jednej strany. Môžeme sa líšiť, môžem Sulíkovi mnohé veci vyčítať, aj to ako padla Radičovej vláda, ale v antikorupčnej agende máme podobné názory.

To, že finančné skupiny ovládajú štát si všimla aj cirkev, teda biskupi v pastierskom liste.

Je fajn, že sú pastierske listy k otázkam rodiny a základných hodnôt. Ale sú aj ďalšie problémy, na ktoré by mohla cirkev verejne poukazovať. Nie je len piate a šieste prikázanie, ale aj siedme. Nepokradneš! K tomu sa cirkev vyjadrovala verejne menej a zdržanlivejšie. Pliaga korupcie v spoločnosti spôsobuje mnohé tragédie, ale aj to, že je málo pracovných miest, ľudia zomierajú v nemocniciach. Korupcia nie je zlá len preto, že sa nepatrí. Má to presné a hrozné konzekvencie na život ľudí. Bol by som rád, keby biskupi išli ďalej a jeden pastiersky list venovali celý fenoménu korupcie a tomu, čo spôsobuje. Svätý Otec je v tomto veľkou inšpiráciou. On tieto problémy pomenováva, hovorí veľmi otvorene o skorumpovaných politikoch i organizovanom zločine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicGábor GrendelJana ŽitňanskáMiroslav BeblavýPavol AbrhanRobert Fico