Robert Fico pred opozíciou o justícii mlčal, tvrdí Žitňanská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zitnanska fico
Lucia Žitňanská pripomenula, že jediným návrhom, ktorý je predložený v parlamente, je jej návrh ústavnej zmeny na oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. februára (SITA) – Exministerka spravodlivosti a poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská kritizuje premiéra Roberta Fica, že dodnes nediskutoval s opozíciou o plánovaných zmenách v justícii.

Pripomenula, že Fico a minister spravodlivosti Tomáš Borec koncom januára pri ohlásení zmien v justícii tvrdili, že vytvárajú odborný tím. Fico hovoril, že budú rokovať s opozičnými predstaviteľmi, ako aj so sudcami a s ďalšími ľuďmi z justície a dohodnutý návrh zmien predložia do parlamentu.

„Jeden a pol mesiaca Robert Fico rozpráva o justícii, ale o žiadnom odbornom tíme nič nevieme, žiadny návrh zmien stále nikto nevidel a žiadne rokovania s opozíciou nenastali. To len potvrdzuje moje slová, že téma zmien v justícii vôbec nesúvisí so snahou Roberta Fica zvýšiť jej dôveryhodnosť, ale výlučne s jeho prezidentskou kampaňou,“ uviedla Žitňanská v tlačovej správe zaslanej agentúre SITA.

O zmenách má hovoriť Paška a Borec

Žitňanská pripomenula, že jediným návrhom, ktorý je v utorok predložený v parlamente, je jej návrh ústavnej zmeny na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. V utorok majú o zmenách v justícii spolu hovoriť predseda parlamentu Pavol Paška a minister Borec. Po pracovnom stretnutí budú informovať novinárov.

Žitňanská však poukazuje na to, že odborná debata sa nemusí stihnúť, ak chcú návrhy predložiť na marcovú schôdzu. „Tak vážne zásahy do justície, akými sú plošné previerky sudcov alebo zmena kreovania Súdnej rady SR nie je možné urobiť za menej ako dva týždne, bez diskusie a, navyše, na politickú objednávku danú prezidentskou kampaňou,“ píše Žitňanská.

Podľa Žitňanskej platí, že na oddelení funkcií predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR sa vláda aj opozícia zhodli. Oddelenie funkcií je podľa nej zároveň jedinou zmenou, ktorá neznesie ďalší odklad, pretože ju treba schváliť do vymenovania nového predsedu Najvyššieho súdu SR. „Tento návrh môže Smer-SD na marcovej schôdzi bez problémov podporiť,“ dodáva.

Návrh Lucie Žitňanskej

Šéf rezortu spravodlivosti Borec minulý týždeň vyhlásil, že návrh ústavného zákona, ktorým by sa oddelila funkcia predsedu súdnej rady od postu predsedu najvyššieho súdu, by sa mal už v marci dostať do parlamentu.

Premiér Fico počas Hodiny otázok v parlamente naznačil dve možné alternatívy, ako by sa predseda súdnej rady mohol ponovom vyberať.

Viac sa dočítate v TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáPavol PaškaRobert FicoTomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR