Jana Dukátová v olympijskom finále 'ťukla', prišla o bronz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jana Dukátová v olympijskom finále 'ťukla', prišla o bronz
Slovenská kajakárka Jana Dukátová počas kvalifikácie disciplíny K1 ženy. Rio de Janeiro, 8. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 11. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Jana Dukátová obsadila štvrté miesto vo štvrtkovom finále kategórie K1 na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. Olympijskou víťazkou sa stala Španielka Maialen Chourrautová 98,65 (0).

OH 2016
Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – siedmy deň

Dukátová „ťukla“ na bránke číslo 21

Striebro prekvapujúco putuje na Nový Zéland zásluhou Luuky Jonesovej (101,82 /0/), bronz získala Austrálčanka Jessica Foxová (102,49 /2/). Dukátovú delilo 1,37 s od bronzovej medaily. Zverenkyni Róberta Orokockého nevyšiel záver finálovej jazdy. Na bránke číslo 21 „ťukla“ a tieto dve trestné sekundy ju napokon stáli medailovú radosť.

Obrazom: Jana Dukátová skončila v olympijskom finále štvrtá

„Bola som veľmi dobre pripravená. Cítila som sa dobre fyzicky aj mentálne. Od rána som bola veľmi uvoľnená. Dala som do toho všetko. Po semifinále sme vedeli, že bude potrebné zrýchliť. Pozreli sme si, v ktorých častiach trate by som mohla ísť lepšie. Vedeli sme, že vo finále bude na medailu potrebný čas okolo 100 sekúnd,“ uviedla Jana Dukátová a pokračovala v hodnotení: „Vo finále som to mala veľmi dobre rozbehnuté. Až ku koncu som v jednej pasáži mala trochu problém. Tam prišiel aj ten osudný dotyk, ktorý ma napokon stál medailu. Po prejazde cieľom som si pomyslela, že to bude piate či šieste miesto. Všetko okrem medaily je pre mňa sklamanie. V takom prípade je vlastne jedno, či som štvrtá, piata alebo šiesta. Finálový ťuk si budem ešte asi dlho vyčítať. Snažila som sa najmä dostať do tej bránky, aby som ju neminula. Popritom som bola veľmi natesno a dotkla som sa jej. V závere som zariskovala, aby som z toho niečo dohnala, ale tiež to tam nebolo ideálne.“

K medaile chýbal krôcik, hovorí Orovocký

Aj Dukátovej tréner Róbert Orokocký sa vyjadril, že jeho zverenke chýbal iba krôčik k medailovému snu. „Bolo to neuveriteľne blízko. Dve bránky rozhodli o tom, že Jana neskončila na druhom mieste. Čas Španielky Chourrautovej bol výborný, ale zostávajúce dve miesta na stupňoch pre víťazky boli otvorené. Bránky č. 21 a 22 rozhodli o tom, že skončila štvrtá. Skôr odbočila z bránky číslo 21 doľava, preto vznikol ten ´ťuk´. Škoda, povinné jazdy sme splnili a vo finále sme chceli zaútočiť na medailu. Štvrté miesto po veľkej chybe by bolo niečo iné, ale toto veľmi mrzí, jeden malý ´tuk´,“ skonštatoval pre slovenské médiá Róbert Orokocký. „Možno by sa dalo aj s tými dvoma trestnými sekundami pomýšľať na medailu, ale potom prišla ešte chyba na poslednej protiprúdnej bránke. Škoda, že to takto dopadlo,“ povedal k finálovej jazdy J. Dukátovej kajakár Martin Halčin v štúdiu RTVS.

Po skončení súťaží vo vodnom slalome na Štadióne Whitewater v parku Deodoro sa Slovensko môže hrdiť ziskom dvoch medailí. Potvrdilo tým status veľmoci v tomto športe. V utorok Matej Beňuš získal striebro v C1 a vo štvrtok sa bratranci Ladislav a Peter Škantárovci stali olympijskými víťazmi. Tesne za medailovými priečkami zostali kajakári. Jana Dukátová bola štvrtá a Jakub Grigar skončil piaty.

Tridsaťtriročná Jana Dukátová je jediná zo slovenského kvinteta na divokej vode v Riu de Janeiro, ktorá nie je na svojich prvých olympijských hrách. Pred štyrmi rokmi v Londýne skončila medzi kajakárkami šiesta.

VODNÝ SLALOM – K1 ženy – finále:

1. Maialen Chourrautová (Šp.) 98,65 (0), Luuka Jonesová (N. Zél.) 101,82 (0), 3. Jessica Foxová (Aus.) 102,49 (2), 4. Jana Dukátová (SR) 103,86 (2), 5. Corinna Kuhnleová (Rak.) 104,75 (4), 6. Fiona Pennieová (V. Brit.) 105,70 (4), 7. Melanie Pfeiferová (Nem.) 106,89 (2), 8. Stefanie Hornová (Tal.) 107,22 (2)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jakub GrigarJana DukátováMartin HalčinMatej Beňuš