Očkovanie detí chráni aj ostatných, choroby sa neprenášajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 22. júna (WEBNOVINY) – Očkovaním detí sa chráni pred chorobami celá populácia, predovšetkým starší ľudia. Pozastaví sa totiž prenos ochorenia, zaočkované deti neprenesú ochorenie na starších.

Vyplýva to z výskumov profesora Keitha P. Klugmana, predsedu Medzinárodnej rady Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, ktoré prezentoval vo štvrtok na konferencii Prevencia starostlivosti o deti v modernej spoločnosti v Bratislave.

Klugman poukázal na spojitosť medzi očkovaním proti pneumokokovým ochoreniam a následným poklesom hospitalizácií na chrípku, respektíve zápal pľúc. Po tom, ako v USA zaočkovali deti voči pneumokokom, sa výrazne zredukovali hospitalizácie nielen u detí, ale aj u dospelých. Vakcinácia teda mala pozitívny vplyv nielen na skupinu očkovaných, ale aj na celú populáciu, s čím sa okrem iného viaže aj výrazná úspora finančných prostriedkov.

Očkovanie chráni všetkých okolo

Ockovanie
Foto: SITA/AP

Keby som to prirovnal k bezpečnostnému pásu v aute, ten chráni len vás. Ale očkovanie chráni všetkých okolo,“ opísal to dekan fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity Svetozár Dluholucký.

Vakcinácie podľa jeho slov zachránili za ostatné desaťročia vo svete stovky miliónov životov. Čím lepšie výsledky sa očkovaním dosahujú, tým intenzívnejšie sú podľa jeho slov aj antivakcinačné programy.

Ľudia u nás už zabudli na to, ako vyzerajú tieto ochorenia, čierny kašeľ či osýpky sa vyskytujú už len v treťom svete. Ak však nebudeme pokračovať v očkovaniach, vráti sa to,“ vysvetlil Dluholucký. Podľa jeho slov množstvo úmrtí na infekčné choroby a ich pandémie znamenali, že v minulosti očkovania občania vítali, problém ochotne riešili aj vlády i lekári.

Motívy proti očkovaniu podľa neho zastrešuje napríklad všeobecný odpor k novému, preferencia naturálnych postupov, neprofesionalita, popularita „obetí“ v médiách či politika. Do istej miery na vakcináciu vplýva aj konkurenčný boj výrobcov vakcín, keď sa hovorí o „horších“ a „lepších“ vakcínach.

Video: Nesúhlas rodičov s očkovaním nie je podložený faktami, tvrdí pediater

Hrozia vakcinačné diery

Injekcia
Foto: www.sxc.hu

Dluholucký upozorňuje, že ak verejnosť stratí dôveru v očkovania, vzniknú tzv. vakcinačné diery, čoho následkom budú opätovné pandémie infekčných chorôb. „Proti čiernemu kašľu, osýpkam a záškrtu, ak chcete mať istotu, musí byť zaočkovaná kohorta viac ako 97 percent. Ak idete pod 97 percent, začnú prepukávať miestne epidémie čierneho kašľa a osýpok a podobne,“ poznamenal.

Dluholucký pripomína, že výhrady rodičov proti očkovaniam nie sú podložené reálnymi faktami. Rodičia by mali dôsledne rozlišovať medzi časovou a príčinnou zhodou komplikácií, jedna vec je, že ich dieťa po očkovaní ochorie alebo spadne, druhá, či to má súvis s očkovaním.

Očakávané reakcie na očkovanie, ako začervenanie v mieste vpichu alebo zvýšená teplota, sú individuálne, ide o imunitnú odpoveď organizmu, a v porovnaní s celoživotnou ochranou pred infekčnými chorobami ide o veľmi malú cenu, odkazuje všetkým. Lepší koncept na záchranu životov a zachovanie dosiahnutej kvality života ako očkovanie podľa Dluholuckého ľudstvo ešte nevymyslelo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia